Adet ve Gelenekler 

MILLI VE DINI GÜNLER

Dini Bayramlarda, Bayram Namazindan sonra Bayramlasma ile baslar,Mezarliklar ziyaret edilir, daha sonra akrabalar ve komsular tek, tek ziyaret edilerek bayramlasilir.

Milli Bayramlarda, ise köyümüz meydaninda bulunan Atatürk anitina çelenkler konulur.
( Atatürk aniti 1976 yilinda yapilmis ve gerçekten bölgemizin en güzel anitlarindan biridir) daha sonra Okullarimizin yaptiklari bayram törenlerine köy halki büyük bir katilimla istirak eder.

EVLENMELER

Medeni kanun hükümlerine göre yapilir. 1995 yilina kadar köyümüzde dügünler davul-zurna ile yapiliyordu.

Dügünler Cuma günü baslar, Cumartesi günü köy halki tarafindan yapilan birer tepsi baklava davul-zurna esliginde ev,ev toplanir,aksam ise kina gecesi yapilirdi.Pazar günü ise ikindi vaktine dogru köy halkinin erkeklerinin katildigi ve en önde Türk Bayragimiz tasinarak ve hep birlikte söylenen Akdeniz marsi (Yasli gittim sen geldim,aç koynunu ben geldim) ve Gençlik Marsi (Dag basini duman almis yürüyelim arkadaslar) esliginde Damat trasi için köy meydanina damat evinden çikilarak ve gelin evinin önünden geçilerek gelinirdi. Köy meydaninda hazirlanan Berber koltugunda damat tras olurken erkekler davul-zurna esliginde en önemli halk oyunlarimizdan çikosla baslayarak köy oyunlari oynarlar. Damat saç ve sakal trasi olduktan sonra geldikleri gibi tekrar baska bir yoldan fakat yine gelin evinin önünden marslar esliginde geçilerek damat evine gidilir, damat eve girecekken arkadaslari ve komsulari tarafindan sirtina vurularaktan içeri kosturulurdu.

Daha sonra gelin almak için tekrar Türk bayragi önde davul-zurna esliginde oynanarak gelin halayi gelin almaya gider burada arabalarda konvoy olusturur ve gelin almaya öyle gidilirdi. Gelin halayi gelin evine geldiginde kapi önce açilmaz daha sonra kapilar defalarca çalindiktan sonra açilir,ve gelin alicilar Allah'in emri Peygamberin kavli diyerek gelini ailesinden son kez ister ve gelin ailesi ile kisa bir süre bas basa kalir ve ailesinden helallik alarak Allahaismarladik der ve gelinin varsa kardesi veya agabeyleri veya en yakinlari tarafindan kirmizi duaklar içerisinde disariya çikarilir ve damadin en yakinlari tarafindan kapida karsilanarak alinir arabaya bindirilir.Davul-zurna o anda gelin halayi çalarak damat evine dogru yola çikilir. Damat evine gelindiginde damat kapida gelini karsilar ve birlikte ugursuzluklarin giderilmesi için kapinin girisinde çömlek kirilir. Bizlerde baslik parasi yoktur. Daha sonra aksam üzeri hoca efendi çagrilarak imam nikahi yapilir.

1995 yilindan sonra genellikle dügünler salonlarda yapilmaya baslandi.Nisanlar ise Ilkokulumuzun bahçesinde org ve saz ile yapiliyor.

Sünnet cemiyetlerimiz ise etli- pilav ve ayranla birlikte evlerde Mevlütle yapilir.
Bu mevlütlerde kullanilan tüm malzemeler (masa,sandalye,kazan,tabak,kasik, vs.) Selanik liler dernegimiz tarafindan karsilanmaktadir.

ADETLERIMIZ

Her yil Askere gidecek olan kardeslerimiz için Mahmutbey Selanikliler dernegimiz tarafindan Camimizde Mevlüt okutulmakta ve daha sonra Köy meydaninda tüm köy halkinin katilimiyla asker duasi Imam efendi tarafindan okunur ve asker kardeslerimiz ve babalari sirayla dizilirler ve köy haklida siraya girerek tüm herkesle tek, tek vedalasarak ugurlanirlar. Bu sirada hoporlörlerden askeri marslar çalinir.

Eskiden o sene içerisinde sünnet olacak çocuklarimiz için toplu sünnet söleni yapilirdi. Pazar günü köy meydanindaki kahveler o gün için kapatilirdi.Kahvelerin içerisine sünnet olacaklarin karyolalari konur ve karyolalar süslenirdi bir kahvenin içerisinde birden çok karyola bulunur bazi karyolalarda birden çok çocuk yatardi.Köy halki yanlarinda getirdikleri büsküvi paketleri ile sünnet olan çocuklari ziyaret ederlerdi.Bu gelenek 1980 sonrasi maalesef kalkti.Simdi sünnetleri herkes kendi tek basina yapmakta.Bazilari okul bahçesinde kina gecesi ,bazilari salonda sünnet dügünü, bazilari da sadece evde mevlüt okutmaktadir. Bu yapilan sünnetlerin tamamina yakini mevlütte pilav üstü et ,ayran ve zerde ikram etmektedir.

Eskiden Ramazan ayinda ,her hane köy muhtarliginca yapilan listeye göre her aksam iftar ve sahurda cami imamina ve köy bekçilerine yemek verilirdi.Bu gelenekte 1980 sonrasi kalkti.Dügün cemiyeti yapan haneye köy halki tarafindan ziyarette bulunulur.Gelinin çeyizi görülür ve seker götürülür. 

Askere gidecek olan kardeslerimizin evleri köy halki tarafindan ziyaret edilir ve onlara hediye götürülür.

Yine yeni dogan bebekler ziyaret edilerek hediyeler götürülür.

Hastane de veya evde yatmakta olan hastalar ziyaret edilir.

Hacca gidecek olanlarda köy halki tarafindan evlerinde ziyaret edilir.

Cenaze kalktiktan sonra 7 aksam komsu ve akrabalarin katilimiyla cenaze evinde Kuran i Kerim okunur, bu 7 aksam süresince komsu ve akrabalar cenaze evine yemek yapar ve getirirler. Ayrica 7. aksam tüm katilanlara pilav üstü et ve ayran ikram edilir. Ayrica cenaze defin edildikten sonra komsular tarafindan yapilarak getirilen yemekler cenaze sahiplerine ve cenazeye katilanlara ikram edilir.Bu 7 gün içerisinde cenaze evinde yemek yapildigi pek görülmez komsular ve yakinlari bu isi üstlenir.