Rumeli Yemekleri, Türküleri, Konuşmaları 

RUMELİ YEMEKLERİ

Etli kazan pilavi 
Bilhassa dügünlerde ve mevlütlerde dagitilan etli kazan pilavi, öteki kültürleri de etkilemis ve onlarin toplu yemeklerinde de kullanilir olmustur.Kazan pilavi, büyük kazanlarda yapilir. Her bir kazan, ortalama 100'lerce kisiye birer dolu tabak pilav yetecek büyüklüktedir. Pilav Kazanlarinın içine tuz, yağ, etsu, şeker, arpa şehriye ve önceden ayıklanan yıkanan ve temizlenen pirinçler konur, daha sonra odun atesinde pişirilir. Pilav pisip kivamina gelince, atesten indirilerak üstü örtülerek bir süre dinlenmeye bırakılır. kazanlar servis yapilacak yere götürülür ve sicak olarak dagitilir. 

Et Kazanında ise, Etler önceden küçük küçük doğranır, daha sonra etler yıkandıktan sonra odun ateşinde pişmeye baırakılır kazanın içerisine birkaç tane kuru soğan konur ve pişince ateşten indirilir.

Daha sonra ayrı ayrı pişen Et ve Pilav Cemiyete iştirak eden insanlara dağıtılır. Bu dağıtma işlemi ise pilavın tabakta daha güzel görünmesini sağlayacak şekilde büyük bir tasın içerisine önce etlerin alta konulması daha sonra üzerine pilavın konması sonucu tabağın 
içine ters olarak kapatılır. Tasta pilavın altında olan et, tabağa koyarken ters çevrildiği için tabakta pilavın üstünde durur böylelikle etin

suyuyla birlikte pilava güzel bir lezzet katar. Etli Pilavın yanına mutlaka ayran ikramı yapılır.

Çevirme
Rumeli agzi ile -çeğerme- diye adlandirilan bu özgün yemek de kuzu etiyle yapilir. Çogunlukla özel misafirleri agirlamak ya da yakin arkadaslarla beraber yemek için tercih edilen çevirme, hali vakti yerinde olanlarin hatirli dostlarina yaptigi bir jest olarak kabul edilir. Bu anlamda çevirme davetlerinin sosyal hayatta özel bir degeri vardir.

Kuzunun içi temizlenip tuz ve baharat ile terbiye edilmesinden sonra boylamasina bir kalin çubuga geçirildigi görülür. Sarkan etler, ustalik isteyen biçimde çubuga baglanip bohçalanir. Sonra da köz halindeki köy firinina konur. Çubuk, adeta bir mil gibi eti döndürmekte kullanilir. Tercihen etin altina bir tepsi içinde pirinç konularak, etten damlayan suyla birlikte pilav pisirilir.

Köy Ekmekleri ve Börekleri
Türk sofra kültüründe ekmek özel bir yer tutar. Ekmek demek, nimet demektir. ekmek adeta Allah;tan gelen nimetlerin en kiymetlilerinden birisidir ve bu nedenle ekmege verilen deger adeta ilahidir. 
Ekmek pisirmenin ve paylastirmanin büyük vebal gerektiren bir is oldugunu düsünür. Bu vebalden korktuklari için her evde bir köy firini oldugu halde mübadillerden firinciligi meslek seçen pek kimse çikmaz.

Çogunlukla misir unu ile yapilan köy ekmeklerinin yani sira köy börekleri de kendine özgüdür. Karma kelimesinin Rumeli agzi ile söylenisi olan gagma denen köy börekleri hala sevilerek yapilir ve yenir.

Köy Ekmegi
Bugday unu içine tuz ve ekmek mayasi konarak kivamina gelinceye kadar su ilave edilip yogrulur ve hamur elde edilir. Hamur bir kaba konup üzeri bezlerle sarilarak kabarincaya kadar mayalanmaya birakilir. Mayalanmis ekmek, yaglanmis tepsiye yayilir ve bir süre daha bekletilir. Önceden kizdirilmis firinda (tercihen köy firininda) pisirilir.

Gagma 
Bugday unu içine tuz ve ekmek mayasi konarak kivamina gelinceye kadar su ilave edilip yogrulur ve hamur elde edilir. Hamur bir kaba konup üzeri bezlerle sarilarak mayalanmaya birakilir. Bu arada yufka hamuru yapilir, 4 adet büyük yufka açilir. Birinci kat yufkanin üzerine mayalanmis hamur yayilir. Ardindan ikinci kat yufka serilir. Bu kata, yapilacak gagmanin çesidine göre malzeme konur. 

Bu malzeme;
Norlu gagma için çökelek,
Gitmak gagmasi için kavurma et
Pirinç gagmasi için haslanmis pirinçtir.
Dösenen malzemenin üzerine sivi yag gezdirilir. Bunun üzerine 3. kat yufka serilir. Ilk kattan daha ince olmak sartiyla mayalanmis hamur yayilir. En sonunda dördüncü kat yufka ile örtülür ve kizdirilmis firina (tercihen köy firini) konup pisirilir. Firindan çiktiktan sonra da üzerine tereyagi sürülür.

Bugday unu yerine misir unu kullanilarak yapilan gagmalar da vardir. Yukaridaki tarif, sadece un çesidi misir unu olacak biçimde hazirlanir. 

Iç malzemesine göre: 
Pirasa Gagmasi, haslanmis ve dogranmis pirasa ile,Kabak Gagmasi kara kabak denen ve bal kabagina benzemekle beraber farkli bir tür olan kabagin içinin kasikla oyularak elde edilen malzeme ile yapilir.

Norlu gagma, misir unu ile de yapilabilir. 
Öte yandan, kabak gagmasinin bugday unuyla yapilan bir türü de vardir. Ancak bunun hazirlanma sekli farklidir. Kara kabagin içi kasikla oyulur. Elde edilen malzemenin içine 4 avuç kadar bugday unu ve yeterince tuz ilave edilerek karistirilir. Elde edilen karisim yaglanmis tepsiye yayilir. 

Kaçamak
Bazi yörelerde sadece yazma ya da yazma kaçamak diye adlandirilan bu özgün Rumeli yemegi, bakir tencere içinde kaynatilan tuzlu suya misir unu eklenip karistirilarak pisirilir. Hamur kivamina getirilen bulamaç, düz bir siniye yayilir. Kasikla inceltilir. Üzerine mübadillerin nor dedikleri çökelek peyniri bolca serpilir. Ince bir iple küçük dilimlere ayrilir. Daha sonra üzerine bolca kizgin kirmizi biberli tereyagi gezdirilir. Bazen kaçamak üzerine yagli et de dökülebilir Sicak servis edilen kaçamagin yaninda ayran ve tursu tercih edilir.

Meraklisina bir not, yapilisi çok kolay gibi görülen ve ismini de belki kolay yapilmasindan alan kaçamagin gerçek tadini bulmak için tecrübeli asçi olmak gerekir ve bulasigini çikartmak biraz zordur. Eskiden köylerde küçük gelin, büyük geline ganga, gel bir kaçamak yapalim bugün dermis, büyük gelin de küçügüne bulasigini sen yikarsan yapalim diye cevap verirmis. Böylece büyük gelinle küçük gelin arasinda bir usta-çirak iliskisi ile kaçamak yapmanin incelikleri ögretilirmis. 

Hösmer
Bazi köylerde yogurtlu kaçamak da denen bu yemek, tercihen kavrulmus misir unu ile yapilir. Hafif ilik tuzlu suya katilan misir unu karistirilarak topaçlasmis bir karisim haline getirilir. Bir tepsiye biraz tereyagi ve sivi yag konur, üzerine karisim konur, karistirilir. Hafif ateste topaklari dagilincaya kadar karistirilarak pisirilir. Daha sonra bir derin tabaga konan yogurdun içine dökülür, karistirilarak elde edilen bulamaç servise hazirdir. (Yogurdun bol olmasi, pisirilen misir ununun bulamaca çok koyu bir kivam vermemesi gerekir.)

Tarhana 
Bugday unu, yogurt ile yogrulur. Içine rendelenmis domates, haslanmis kirmizi biber ve eksi hamur mayasi eklenir. Hava almayacak bir kaba konur. 2-3 günde bir karistirilmak kaydiyla 15 gün kadar bekletilir. Temiz bir bez üzerine yayilir ve güneste kurutulmaya baslanir. Kuruyunca ovularak incelilir ve toz haline getirilir.Gölgede 2 gün bekletildikten sonra saklama kaplarina konur. Istendiginde normal çorba gibi yapilir. Üzerine tereyagi gezdirilerek servis edilir.Eskiden tarhananin içine ekmek dogranarak yenildigini belirtmeliyiz. 

Çilbir
Ispanak ya da semiz otu yikanip haslanir, suyu süzülür. Soguduktan sonra dogranip sarimsakli yogurtla karistirilir. Üzerine kirmizi biberli kizgin tereyagi gezdirilip servis yapilir. Çilbir, ispanak ya da semiz otu yerine haslanmis yumurta ile de yapilabilir.

Köy Baklavasi
Alabildigine inceltilmis bugday unu yufkalari güneste 1-2 saat kadar kurutur. Her bir katin içine kiyilmis ceviz içi konarak 35 kat yufka tepsiye yayilir. Küçük kare dilimler halinde kesilerek firina verilir. Kizarinca firindan çikartilir. Sekerli suyun kaynatilmasi ile elde edilen serbeti, ilik olarak ve baklavanin üzerini örtecek kadar dökülür. Buna islatma denir. Soguyunca servise hazirdir.

Döndürme
Unun içine tuz ve su ilave edilerek oldukça gevsek bir hamur elde edilir. Besleyici olmasi için bu hamur, yumurta ve süt ile de yapilabilir. Bir kasikla bu hamurdan alinan parçalar, kizdirilmis yagin içine akitilir. Bir yüzü pisince ters yüz edilip diger tarafi da kizdirilir. Istege bagli olarak döndürmeye çökelek sarilarak yenebilir.

Kasik helvasi (Un helvasi)
Bir tencerede kizdirilan siviyaga yavasça karistirilarak un ilave edilir. Istege bagli olarak içine badem, fistik, ceviz ya da findik içi de konabilir. 10 dakika kadar hafif ateste kavrulan karisimin üzerine sekerli suyun kaynatilmasi ile elde edilen serbet yavasça karistirilarak eklenir, bir-iki dakika kisik ateste pisirilerek serbeti iyice yedirilir. Sogumasindan sonra islatilmis bir kasikla (tercihen tahta kasik) parçalar alinip bir tepsiye sekil verilmis biçimde yuvarlatilmis olarak dizilerek servis yapilir.

RUMELİ TÜRKÜLERİ

Drama Köprüsü Bre Hasan (Kavala - Drama)

ÖYKÜSÜ

Debreli Hasan, Drama´da yetismistir.Debreli namiyla mübadele öncesi dönemde Drama-Serez-Sarisaban bölgelerinde faaliyet göstermis bir halk kahramani eskiyadir. 

Drama köprüsünü,o devrin haksizlikla para kazanan halki ezen zenginlerinden aldigi haraçla yaptirmistir. Debreli Hasan´in yasadigi,dönem kesinlikle bilinmemekle beraber Çakircali Efe ile çagdas oldugu görüsleri,hatta atistiklarina dair hikayeler onun 1870-1920 yillari arasinda Makedonya daglarinda egemen oldugunu göstermektedir. 

Bu konuda halk arasinda söylenen menkibeye göre;Selanikli Yahudi bir tüccar ticaret için Izmir´e gidecektir.Eger bu civar daglarda hükümran olan Debreli´den geçsen, Ege daglarinda Çakircali´dan geçemezsin denir,kendisine.Nitekim de öyle olur.

Debreli´nin çetesinde pek çok kisi yoktur. Bilinen Karakedi namiyla bir tek kizani oldugudur.Halka onu sevdiren eskiya kisiliginin en üstün tarafi ise fakirlere yardim etmesi,bilhassa birbirini seven yoksul gençleri evlendirmesidir.Bu konuda söyle bir menkibe de vardir."Evlenmek niyetinde olan dagli bir genç,tek danasini almis,Iskece pazarina inmektedir.Yolu, Debreli Hasan tarafindan kesilir.Delikanlinin evlenmek için parasi olmadigini anlayinca Debreli kendisine dügün için yetecek parayi verir ve ayrica danasini satmamasini salik verip ugurlar."

Makedon daglarinin Debreli´si sonunda padisah affina ugrar veya söylentiye göre mübadelede güvenlik güçlerinin elinden kaçmayi basarir ve Türkiye´ye göç eder.

Kisacasi Rumeli Türklerinin gönlüne yerlesmistir efsanesiyle Debreli Hasan..

Türkü Sözleri 

Drama Köprüsü Bre Hasan Gecemi Geçtin 
Ecel Serbetini Bre Hasan Ölmeden Içtin 
Anadan Babadan Bre Hasan Nasil Vazgeçtin Hasan 
At Martini Debreli Hasan Daglar Inlesin 
Drama Mahpusunda Bre Hasan Namin Yürüsün 
Drama Köprüsü Bre Hasan Dardir Geçilmez 
Soguktur Sulari Bre Hasan Bir Tas Içilmez 
Anadan Geçilir Bre Hasan Yardan Geçilmez 
At Martini Debreli Hasan Daglar Inlesin 
Drama Mahpusunda Bre Hasan Namin Yürüsün 
Mezar Taslarini Bre Hasan Koyun Mu Sansin 
Adam Öldürmeyi Bre Hasan Oyun Mu Sandin 
Drama Mahpusunu Bre Hasan Evin Mi Sandin 
At Martini Debreli Hasan Daglar Inlesin 
Drama Mahpusunda Bre Hasan Namin Yürüsün 

YÜKSEK YÜKSEK TEPELERE EV KURMASINLAR 

ÖYKÜSÜ

Eski zamanlarda Malkarada 15 yaslarinda Zeynep isimli güzel bir kiz vardir. Bir gün köyde Ağanın bir dügünü olur. Dügünde eglenceler ve at yarislari yapilir. At yarislarina uzaklardan gelen Ali adinda bir gençte katilir. Ali gönlünü dügünde gördügü Zeynepe kaptirir. Köyüne dönünce babasina Zeynepi istetir. Alinin Köyü uzak oldugundan Zeynepin ailesinin pek gönlü olmaz ama gönüllü gönülsüz verirler. Dügün yapilir, Zeynep Alinin köyüne gelin gider. Ancak ailesinden ayri olmaya alisik olmayan Zeynep tam yedi yil ailesini göremez. Içindeki hasret büyüdükçe türküler yakmaya baslar, dügünlerde söyler. Zeynepin kocasi Alide bu duruma aldiris etmez, yeri geldilçe Zeynepi döver, Onu hor görür. Zeynep üzüntüsünden hastalanip yataklara düser. Çevredekiler en sonunda dayanamayip Zeynepin anasini, babasini çagirirlar. Annesi basi geldiginde Zeynep onlara bu türküyü mirildanir ve bir daha da iyilesemez. Bu duruma çok üzülen çevresindeki halk bu türküyü dilden dile günümüze kadar aktarmistir.

SÖZLERI

Yüksek yüksek tepeler ev kurmasinlar
Asri asri memlekete kiz vermesinler
Annesinin bir tanesini hor görmesinler
Uçan da kuslara malum olsun

Ben annemi özledim
Hem annemi hem babami
Ben köyümü özledim
Babamin bir ati olsa bise de gelse

Annemin yelkeni olsa uçsa da gelse
Kardeslerim yollari bilse de gelse...... 

Mayadag'dan Kalkan Kazlar 

Mayadag'dan Kalkan Kazlar 
Mayadag'in Yildiziyim, 
Ben Annemim Bir Kiziyim, 
Efendimin Sag Gözüyüm. 
Vardar Akar Lüle Lüle, 
Sesi De Benzer Bülbüle. 
Vardar Ovasi, Vardar Ovasi 
Kazanamadim Baslik Parasi. 
Mayadagdan Kalkan Kazlar, 
Al Topuklu Beyaz Kizlar, 
Yarimin Yüregi Sizlar. 
Eglenemem Aldanamam, 
Ben Bu Yerlerde Duramam. 
Vardar Ovasi, Vardar Ovasi 
Kazanamadim Sila Parasi. 
Vardar Akar Hizli Hizli, 
Kenarlari Karli Buzlu, 
Kara Kasli Bana Bakar 
Sen Misin Vardar Güzeli. 
Sen Misin Vardar Güzeli. 
Vardar Ovasi, Vardar Ovasi 
Kazanamadim Sila Parasi. 

Çiksam A Urumelin Düzüne (Deliorman) 

Çiksam A Urumelin Düzüne 
Alsam A Safiye'yi Dizime 
Safiye'm Kinalar Yakmis 
On Parmagin Eline 
Ar Gelir Osman Aga Ar Gelir 
Safiye'me Karyola Dar Gelir 
Kiratimi Bahçeye Bagladim 
Osman'i Gurbte Yolladim 
Osman Gurbetten Gelince 
Üç Gün Üç Gece Agladim 
Ar Gelir Osman Aga Ar Gelir 
Safiye'me Karyola Dar Gelir 
Osman Aga Osman Aga Bak Bana 
Neler Söyleyecem Sana 
Safiye'de Kizini Ver Bana 
Damat Da (Güvey De) Olayin Ben Sana 
Ar Gelir Osman Aga Ar Gelir 
Safiye'me Karyola Dar Gelir 

Arda Boylarina Ben Kendim Gittim (Kircaali) 

Arda Boylarina Ben Kendim Gittim 
Dalgalar Vurdukça Can Teslim Ettim 
Uy Uyan Erceb'im Ben Gidiyorum 
Savuklu Dünyayi Terkediyorum 
Arda Boylarinda Kandiller Yanar 
Kandiller Savgina Sahinler Oynar 
Uy Uyan Erceb'im Ben Gidiyorum 
Savuklu Dünyayi Terkediyorum 
Arda Boylarinda Sari Karinca 
Nerelere Varirim Sabah Olunca 
Uy Uyan Erceb'im Ben Gidiyorum 
Savuklu Dünyayi Terkediyorum 

Bir Firtina Tuttu Bizi Deryaya Kardi (Selanik) 

Bir Firtina Tuttu Bizi Deryaya Kardi 
O Bizim Kavusmalarimiz A Yarim Mahsere Kaldi 
O Bizim Kavusmalarimiz A Yarim Ahrete Kaldi 
Yeni Cezve Yeni Cezve Kaynar Kaynamaz Oldu 
O Benim Nazli Yarimin Dilleri Söyler Söylemez Oldu 
Yeni Cezve Yeni Cezve Kayniyor Ocakta 
Kasatura Belimizde (A Yarim) Martinimiz Kucakta 
Mapsanede Yata Yata Her Yanlarim Çürüdü 
Yollarina Baka Baka A Yarim Ela Gözler Süzüldü

Bir Firtina Tuttu Bizi Deryaya Kardi(Selanik) 

Bir Firtina Tuttu Bizi Deryaya Kardi 
O Bizim Kavusmalarimiz A Yarim Mahsere Kaldi 
O Bizim Kavusmalarimiz A Yarim Ahrete Kaldi 
Yeni Cezve Yeni Cezve Kaynar Kaynamaz Oldu 
O Benim Nazli Yarimin Dilleri Söyler Söylemez Oldu 
Yeni Cezve Yeni Cezve Kayniyor Ocakta 
Kasatura Belimizde (A Yarim) Martinimiz Kucakta 
Mapsanede Yata Yata Her Yanlarim Çürüdü 
Yollarina Baka Baka A Yarim Ela Gözler Süzüldü

Alis'imin Kaslari Kare (Tuna Boylari)

Alis'imin kaslari kare 
Sen açtin sineme yare 
Bulamadim derdime çare 
Görmedin mi ah civan alisimi tuna boyunda 
Sarmadin mi ah aslan alisimi tuna boyunda 
Evleri var hane hane 
Benleri var tane tane 
Saramadim kane kane 
Görmedin mi ah civan alisimi tuna boyunda 
Sarmadin mi ah aslan alisimi tuna boyunda 
Evleri var yol basinda 
Bir beni var sol kasinda 
Saramadim genç yasinda 
Görmedin mi ah civan alisimi tuna boyunda 
Sarmadin mi ah aslan alisimi tuna boyunda 

Arda Boylarinda Kirmizi Erik (Kircaali) 

Arda Boylarinda Kirmizi Erik 
Halime'nin Ardinda Onyedi Belik 
Ah Annecigim Ah Annecegim Yaktin Ya Beni 
Bu Genç Yasta Denizlere Attinya Beni 
Aliverin Feracemi Annecegim Diksin 
O Kiymatli Ismail'e Kendisi Gitsin 
Ah Annecigim Ah Annecegim Yaktin Ya Beni 
Bu Genç Yasta Denizlere Attinya Beni 
Arda Boylarina Ben Kendim Gittim 
Dalgalar Vurdukça Can Teslim Ettim 
Ah Annecigim Ah Annecegim Yaktin Ya Beni 
Bu Genç Yasta Denizlere Attin ya Beni 

Ben Bir Göçmen Kizi Gördüm Tuna Boyunda (Deliorman) 


Ben Bir Göçmen Kizi Gördüm Tuna Boyunda 
Elinde Bir Besli Kuzu Hem Kucaginda 
Dogru Söyle Göçmen Kizi Annen Var Midir 
Ne Annen Var Ne Baban Var Kalmisim Öksüz 
Sen Bir Öksüz Ben Bir Garip Alayim Seni 
Alayimda Gurbet Elde Sarayim Seni 
Teligrafin Tellerinden Haber Varmi Dir? 
Ne Haber Var Ne Mektup Var Kalmisim Öksüz 
Dogru Söyle Göçmen Kizi Annen Var Midir 
Ne Annen Var Ne Baban Var Kalmisim Öksüz 
Sen Bir Öksüz Ben Bir Garip Alayim Seni 
Alayimda Gurbet Elde Sarayim Seni 

Daglar daglar viran daglar 

Daglar daglar viran daglar 
Yüzüm güler kalbim aglar 
Yüregimden kanlar damlar 
Bir olaydi pir olaydi 
Ne olur benim olaydi 
Edirne köprüsü tastan 
Sen çikardin beni bastan 
Hem anadan hem kardastan
Bir olaydi pir olaydi 
Ne olur benim olaydi 

Bulut Gelir Seher Ile 

Bulut Gelir Seher Ile 
Çiçek Açar Bahar Ile 
Herkes Sarilmis Yar Ile 
Yagma Yagmur 
Esme Bre Deli Rüzigar 
Yarim Yoldadir 
Bulut Gelir Pare Pare 
Dördü Aktir Dördü Kare 
Sen Açtin Sineme Yare 
Yagma Yagmur 
Esme Bre Deli Rüzigar 
Yarim Yoldadir 
Bulut Gelir Duman Olur 
Dagi Tasi Dolandirir 
Ahim Tutar Süründürür 
Yagma Yagmur 
Esme Bre Deli Rüzigar 
Yarim Yoldadir 

Bülbülüm Altin Kafeste

Bülbülüm Altin Kafeste 
Öter Aheste Aheste 
Ötme Bülbül Yarim Hasta 
Ah Neyleyim Su Gönlüme 
Hasret Kaldim Sevdigime 
Ben Sana Dayanamam 
Yarim Ben Sana Aldanamam 
Ben Sana Dayanamam 
Yarim Ben Sana Katlanamam 
Bülbülleri Har Aglatir 
Asiklari Yar Aglatir 
Ben Felege Neylemisim 
Beni Her Bahar Aglatir 
Ben Sana Dayanamam 
Yarim Ben Sana Aldanamam 
Ben Sana Dayanamam 
Yarim Ben Sana Katlanamam 

Kircaali'yle Arda Arasi (Aman Bre Deryalar) (Kircaali) 

Kircaliyle Arda Arasi 
Saat Sekiz Sirasi(Yusuf Um Saat Sekiz Sirasi) 
Ardalilar Agliyor (Yusufum) 
Yoktur Çaresi 
Aman Bre Deryalar Kanlica Deryalar 
Biz Nisanliyiz 
Ikimizde Bir Boydayiz 
Biz Delikanliyiz 
Çikar Aba Poturunu 
Dalgalar Artacak 
Demedim Mi Ben Sana 
Kayigimiz Batacak 
Aman Bre Deryalar Kanlica Deryalar 
Biz Nisanliyiz 
Ikimizde Bir Boydayiz 
Biz Delikanliyiz 
Kircaliyle Arda Boylarinda 
Kimler Gidecek 
Garip Yusuf’un Annesine 
Kim Haber Verecek 

Tuna nehri akmam diyor (Osman Pasa) 

Tuna nehri akmam diyor 
Kenarimi yikmam diyor 
Ünü büyük osman pasa 
Pilevne'den çikmam diyor 
Düsman Tuna'yi atladi 
Karakollari yokladi 
Osman pasa'nin kolundan 
Bes bin top birden patladi 
Kilincimi çaldim tasa 
Tas yarildi bastan basa 
Ünü büyük osman pasa 
Askerinle binler yasa 

Çalin Davullari Çaydan Asagiya (Selanik) 

Çalin Davullari Çaydan Asagiya Amman Amman 
Kazin Mezarimi(Bre Dostlar) Belden Asagiya 
Koyun Sularimi Kazan Dolunca (Amman) 
Aman Ölüm Zalim Ölüm Üç Gün Ara Ver 
Al Basimdan Bu Sevdayi Götür Yare Ver 
Selanik Içinde Sela Okunur (Amman) 
Selanin Sedasi (Bre Dostlar) Cana Dokunur 
Gelin Olanlara Kina Yakilir (Amman) 
Aman Ölüm Zalim Ölüm Üç Gün Ara Ver 
Al Basimdan Bu Sevdayi Götür Yare Ver 
Selanik Selanik Viran Olasin (Amman) 
Tasini Topragacini Seller Alasin 
Sen De Benim Gibi Yarsiz Kalasin (Amman) 
Aman Ölüm Zalim Ölüm Üç Gün Ara Ver 
Al Basimdan Bu Sevdayi Götür Yare Ver

BULUT GELIR SEHER ILE 

Bulut gelir seher ile 
Çiçek açar bahar ile 
Herkes sarilmis yar ile yagma yagmur 
Esme bre deli rüzigar yarim yoldadir 

Bulut gelir pare pare 
Dördü aktir dördü kare 
Sen açtin sineme yare yagma yagmur 
Esme bre deli rüzigar yarim yoldadir 

DRAMANIN IÇINDE YAPARLAR PAZAR (Drama) 

Dramanin içinde yaparlar pazar 
Kizlara yakisir sal ile salvar 
Vurun kizlar vurun vurun vuralim 
Bu geceki geceyi nerde bulalim 

Dramanin içinde satarlar hurma 
Kizlara yakisir davulla zurna 
Vurun kizlar vurun vurun vuralim 
Bu geceki geceyi nerde bulalim

RUMELİ AĞZI İLE KONUŞMALAR

Birçok Rumeli Türk agzinda, cümlelerinin sonuna be yav vurgusu yaparlar.Be yahu söyleyisinin halk agzi ile kisaltilmisi olan bu vurgu, söylenen cümleye bazen kesinlik anlami katar, bazen saskinli, bazen de kizginlik anlami ekler Çok kullanilan bir seslenis de cümle baslarinda kullanilan ve hemen simdi anlamina gelen te sincik söyleyisidir. Memet te sincik buradaydi, nere(g)e gitti bu, baksaniza örneginde oldugu gibi.

Bre seslenisi hala çok yaygindir. 
Gelin bre, Memet bre gibi. 
Çogunlukla ikileme kullanilan breh breh ise bu seslenisin bozulmusu olup saskinlik ifade eder.

bakalim kelimesinide çok kullanirlar. 
Kosun bakalim, yetisebile(g)niz mi? ya da bir ikileme, Bakin bakalim Ayse evde mi gibi.

Bazı kelimeler. 

Teyze yerine Tete, 

Yenge yerine ganga,

erkek çocuk anlaminda gizan en bilinenleridir 

Yine yenge anlaminda kullanilan gadinga sözcügü artik kaybolmak üzeredir.

Hava serinledi, Kizanciklar üsüyecek 
Ayse Tetecik çok ihtiyarlamis. 

SIKÇA KULLANILAN BAZI KELIMELERDEN ÖRNEKLER:

aga : Abi, bey, aga

dibek : ayran yapmakta kullanilan bir çesit ahsap mutfak araci (Ayni zamanda tereyag yapmakta da kullanilir.)

ga(g)ma : Bir çesit börek

gobak : Misir koçaninin taneleri alindiktan sonra geriye kalan kismi (Kutlukent bölgesinde bu kelimeyi batida kalan arazileri tarif etmekte de kullanirlar.)

harim: bahçe, evin önü, evin disi, evin bahçesi

haydin : Haydi (birden fazla kisiye seslenilirken hadinin denir.)

kadinge: Yenge

kizan : (erkek) Çocuk

martini : tabanca

peski(g) : 1. Küçük yüz havlusu 2. sofra bezi 3. önlük

potin : Kundura

saçak: Evlerin avlusunda bulunan ve depo 
olarak kullanilan, genellikle ahsap üzerine teneke çatili yapi (goruluk da denir.)

tete: Teyze

yük : Yorgan, battaniye, yatak ve benzeri ev tekstil esyalarinin muhafaza edilmek üzere üst üste konmasiyla olusturulan yigin.

zere : Sakin ha anlaminda uyari içeren bir seslenis

İlginç mi ilginç, farklı mı farklı, değişikmi çok değişik,işte size Mahmutbeyce müthiş beddualar korkutucu sözler. 

- Gara topra giresice
- Kör olasıca, kör olmayasıca
- Boynunun cıbı kırılsın
- Mofuka galası
- Tapiye galmayasıca
- Barbonun domuzu
- Tellala galmayacısa
- Boynun devrilsin emi
- Yobaza galasın inşallah
- Geberesice
- Kör kurşuna gidesin
- Zıkkımın kökünü iç yada ye
- Mostıralık
- Teccallara dönmüşsün
- Cibiliyeti gararasıca
- Az mukallet değisin
- Mezete galası
- Cami yanına kaykılası
- Örnek olası evladım
- Maytap geçme benimle
- Az buz değilsin
- İndesin sen onu indesin
- İkiraf geldi
- Hin oğlu hin
- Hayrata galasıca
- Otudunuzmu , gidemisiniz
- Bırak şu mereti
- Mariiiii
- Breeee
- Kopil ence
- Gızanım
- Tuh irezil oldun 
- Yaşıyası evladım